Je eerste huis kopen met een startershypotheek

Wil jij je eerste huis gaan kopen, maar vraag jij je af waar je moet beginnen? Wij helpen jou graag op weg.

Samen met onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Groningen maken we jouw eerste koophuis mogelijk. We zorgen voor de juiste startershypotheek afgestemd op jouw situatie en begeleiden je door het hele traject.

Ontdek snel de mogelijkheden voor het aanvragen van een startershypotheek.

Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen als starter?

5/5

Van onze klanten krijgen wij een 9.8/10, op basis van 359 reviews >>

Advieskeuze logo beoordelingen Hypotheek Plan 9.9 / 10
Eerste huis kopen met starters hypotheek Plan

Daarom een startershypotheek bij Hypotheek Plan

Bereken starters hypotheek Plan

Alles over je eerste hypotheek

Wat is een startershypotheek?

Een startershypotheek is een hypotheeklening die je afsluit bij een hypotheekverstrekker. Je bent een starter op de woning- of hypotheekmarkt als je voor het eerst een hypotheek wil afsluiten om een huis te kopen.

Startershypotheek voorwaarden

Een startershypotheek is echter geen speciale hypotheekvorm. Het heeft dezelfde voorwaarden als een hypotheek voor mensen die een volgende woning willen kopen.

Jouw situatie en een hypotheek

Twijfel je of je in jouw specifieke situatie in aanmerking komt voor een hypotheek? Een studieschuld of geen vast arbeidscontract hoeft geen belemmering te zijn bij het kopen van je eerste huis. We bespreken graag de mogelijkheden met je.

Jouw maximale startershypotheek berekenen

Bereken binnen een minuut het maximale hypotheekbedrag dat jij als starter kunt krijgen. Zo heb je al een eerste indicatie van wat jij voor je eerste huis kunt betalen.

Het exacte leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren. Voordat je een bod uitbrengt op je eerste woning, is het verstandig om een gratis afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur. 

Eerste hypotheek afsluiten in 6 stappen

Wil je graag jouw kansen op de woningmarkt weten? 

In het eerste hypotheekgesprek maken we graag kennis met jou en jouw woonwensen. We beantwoorden graag alle vragen over het afsluiten van een hypotheek en het kopen van je eigen woning.

We vertellen je graag over de verschillende hypotheekvormen voor starters en de huidige situatie op de huizenmarkt. We geven je praktische tips waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je eerste huis. 

We zullen jouw financiële mogelijkheden bekijken en gezamenlijk berekenen wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen. Op deze manier ga je goed voorbereid op de huizenjacht. Een oriënterend gesprek is gratis bij Hypotheek Plan. Je kunt bij ons zowel online als op ons kantoor in Groningen terecht. 

Je bent verkocht. Je ziet jezelf al wonen in het huis dat je hebt bezichtigd. Nu komt het spannende moment: het uitbrengen van een bod. Wil je een goede kans maken? Dan is het belangrijk om een sterk bod neer te leggen.

Hoe pak je dit aan? Onze hypotheekadviseurs ondersteunen je graag bij het bepalen van het juiste bod en onder welke voorwaarden.

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Het is tijd om het (voorlopige) koopcontract voor het huis te ondertekenen. 

Als je het contract hebt ontvangen, kun je altijd vragen of een van onze hypotheekadviseurs even met je mee wil kijken. We controleren dan of er geen vreemde zaken in de overeenkomst staan.

Als jouw bod is geaccepteerd, gaan we ook aan de slag met het hypotheekadvies! 

Tijdens dit gesprek ga je samen met je adviseur in op de rentes en voorwaarden die door hypotheekverstrekkers worden aangeboden. We nemen de risico’s door en maken een exacte berekening van wat je kwijt bent aan maandlasten. Op basis hiervan kiezen we de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs zorgen voor een eerlijke vergelijking.

Indien je akkoord gaat met het voorstel van de geldverstrekker en al je documenten positief zijn beoordeeld, ontvang je het definitieve hypotheekaanbod. Na het tekenen van hypotheekofferte en hypotheekakte bij de notaris is de hypotheek geregeld en ben je officieel eigenaar van je eerste huis!

Als eigenaar van je eerste koophuis kun je in je belastingaangifte de rente op de hypotheek en andere kosten aftrekken. Je kunt de hypotheekrente zowel aan het einde van het jaar een teruggave aanvragen als maandelijks via een voorlopige teruggave. Maar vergeet niet dat je elk jaar ook een bedrag moet optellen bij je inkomen, dat heet het eigenwoningforfait.

Geen abonnementskosten
en toch 30 jaar lang service?

Sinds 1999 hebben we tienduizenden mensen geholpen.
Lees meer over de drijvende krachten achter Hypotheek Plan »

Voordelen van een huis kopen als starter

Startersvrijstelling van overdrachtsbelasting

Bij de overdracht van een koopwoning van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar moet belasting worden betaald.

Als je je eerste huis koopt, hoef je sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting (2%) meer te betalen dankzij de startersvrijstelling. Je kunt gebruikmaken van de vrijstelling indien:

  • Je jonger dan 35 jaar bent
  • Je de vrijstelling nog nooit hebt gebruikt
  • De aankoopprijs niet hoger dan €440.00 is (wordt €510.000) 

Bijdrage van ouders: schenken en jubelton

Wellicht kunnen jouw ouders jou financieel ondersteunen bij de aankoop van jouw eerste huis. Een van de manieren waarop jouw ouders jou kunnen helpen, is door een schenking te doen.

Jubelton verlaagd in 2023

Voor de aankoop of verbouwing van jouw huis kon je gebruik maken van een belastingvrije schenking, die ook wel bekend stond als de jubelton. Tot en met 2022 kon je een bedrag van € 106.671 belastingvrij schenken.

De jubelton komt per 1 januari 2024 volledig te vervallen. In 2023 is deze vrijstelling verlaagd en mag je eenmalig maximaal € 27.231 belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning.

Voordelen huis kopen al starter Hypotheek Plan

Onze specialisten in hypotheken voor starters

Onze hypotheekadviseurs in Groningen nemen graag de tijd voor al je vragen en begeleiden je van A tot Z door het hypotheekproces, zowel op ons kantoor als online.

Wouter Roepel en Rob Kuiters hypotheekadviseurs Groningen

Je betaalt pas als je hypotheek rond is!

Veelgestelde vragen door starters

Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Bij beide hypotheekvormen heb je recht op hypotheekaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. 

Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandelijkse lasten gelijk gedurende de looptijd. In het begin betaal je voornamelijk rente en weinig aflossing, maar na verloop van tijd veranderd de verhouding. Omdat je steeds minder rente betaalt, neemt het belastingvoordeel af, waardoor je netto maandlasten geleidelijk omhoog gaan. 

Bij de lineaire hypotheek dalen de maandelijkse lasten gedurende de looptijd. De aflossing blijft gedurende de hele looptijd gelijk. Hierdoor neemt de hypotheekschuld elke maand af en betaal je steeds minder rente. Dit resulteert in zowel bruto als netto maandlasten die geleidelijk afnemen. 

Wil je weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij het kiezen van de beste startershypotheek. Maak vrijblijvend een afspraak.

Vanaf 2024 zijn de regels voor hoeveel invloed je studieschuld heeft op je maximale hypotheekbedrag veranderd. Hoe zwaar deze schuld meeweegt voor je maximale hypotheek hangt nu af van het maandbedrag die je terugbetaalt. 

Het is verplicht om je studieschuld te vermelden wanneer je een hypotheekaanvraag indient. Dit zorgt ervoor dat je geen onverantwoorde lening aangaat en dat je de maandelijkse hypotheeklasten probleemloos kunt dragen.

Wil je weten hoeveel je ongeveer kunt lenen met een studieschuld? Gebruik onze rekentool hierboven of maak een afspraak met onze hypotheekadviseurs.

Bij een aankoop van een bestaande woning komen verschillende kosten om de hoek kijken. Kosten koper zijn de uitgaven die je maakt om eigenaar van een woning te worden. Dit omvat officieel de overdrachtsbelasting en notariskosten. Bij de koop van een nieuwbouwwoning zijn er geen kosten koper van toepassing, wat betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten hoeft te betalen.

Vaak worden alle bijkomende uitgaven ook als kosten koper aangeduid. Voorbeelden van bijkomende kosten zijn de taxatie, advieskosten voor de hypotheek en eventueel de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Als starter op de woningmarkt heb je eigen geld nodig voor de aankoop van een huis. Je mag maximaal 100% van de koopsom financieren met een hypotheek. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de getaxeerde waarde van de woning. 

Bijkomende kosten moet je dus uit eigen zak betalen zoals kosten koper. Ook kosten zoals makelaarskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en eventueel kosten van de bouwkundige keuring en Nationale Hypotheekgarantie moet je zelf betalen. 

Je hebt ongeveer 5 procent van de woningwaarde aan eigen geld nodig. Het is verstandig om vooraf zorgvuldig te berekenen hoeveel eigen geld je als startende huizenkoper nodig hebt. Een adviseur van Hypotheek Plan kan je hierbij ondersteunen.

Bij het kopen van een huis kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Stel je kunt jouw hypotheek niet meer betalen buiten jouw schuld om? Je raakt bijvoorbeeld werkloos of je relatie eindigt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning biedt met een NHG jou en de geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Een vangnet wanneer jij financiële problemen krijgt.

De maximale hypotheekgarantie die je kunt krijgen is in 2023 € 405.000. De kosten voor de garantie zijn eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Een belangrijk voordeel voor jou is dat geldverstrekkers een lagere rente hanteren voor een hypotheek met NHG.

We kijken graag met je mee of je in aanmerking komt voor NHG.

Wil jij weten binnen welk budget je woningen kunt zoeken? Je kunt eerst een inschatting maken van hoeveel hypotheek je kunt verkrijgen met onze online rekentool. Dit is een standaardberekening gebaseerd op de gegevens die je hebt ingevuld. De tool gaat uit van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Wil je een nauwkeurige berekening afgestemd op jouw situatie? Onze hypotheekadviseurs helpen graag bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Het is belangrijk om te beseffen dat bij de aankoop van een woning altijd eigen geld moet worden ingebracht.

Hoewel de voorwaarden van een startershypotheek grotendeels overeenkomen met die van een reguliere hypotheek, zijn er specifieke opties die in het bijzonder zijn ontwikkeld voor nieuwkomers op de woningmarkt:

  • Het aanvragen van een SVn starterslening. Dit is een aanvullende lening die bovenop je reguliere hypotheek komt en wordt verstrekt door je gemeente. Hiermee kun je het tekort overbruggen tussen de koopsom en het bedrag dat je maximaal kan lenen met je hypotheek.
  • Het benutten van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Een starterslening is een aanvullende lening bovenop je gewone hypotheek. Met de starterslening kun je het verschil overbruggen tussen de koopsom en het bedrag dat je maximaal kunt lenen met een startershypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor het verstrekken van deze Startersleningen, en aangesloten gemeenten bieden deze lening onder specifieke voorwaarden aan. Met een starterslening kun jij de financiering rondkrijgen voor het aankopen van je eerste woning.

Wil je meer vragen lezen? Lees ons artikel over veelgestelde vragen van startende huizenkopers.

Al 10.347 huizenkopers gingen je voor!

Meer reviews bekijken? Van onze klanten op advieskeuze.nl krijgen wij een 9.9/10, op basis van 361 reviews >>

Melissa en Niels review hypotheek Plan

Niels & Melissa

Wouter heeft ons samen met zijn team uitstekend geholpen. Duidelijke uitleg over de voor en nadelen van de verschillende hypotheken om zo de hypotheek af te sluiten die het beste bij ons past. Goede service, nauwkeurig, betrokken en veel ervaring. Mede door Wouter en zijn team hebben wij ons droomhuis kunnen kopen!

Eva en Nico review Hypotheek Plan

Nico & Eva

Na eerste contact al vlot een afspraak met Rob kunnen plannen. Wij kennen Rob als een zeer betrouwbaar en integer persoon. Alle wensen en mogelijkheden t.a.v. het oversluiten van onze hypotheek worden ons duidelijk uitgelegd waardoor we tot goed onderbouwde keuzes konden komen. Rob handelt snel waardoor procedures snel op gang kwamen en afgerond werden.

Kortom: zeer tevreden!

Anouk en daniel review hypotheek plan

Daniël & Anouk

Met de goede en juiste adviezen van Hypotheek Plan hebben wij ons droomhuis kunnen kopen. Het was een super fijne en snelle communicatie en werden zelfs met de aankoop van de woning bijgestaan.

Eerste huis kopen in Groningen

Bij Hypotheek Plan begrijpen we dat het kopen van je eerste huis, of dat nu in Groningen is of elders in Nederland, een grote en spannende stap is. Onze Erkende Hypotheekadviseurs nemen alle tijd om je door het hele hypotheekproces te begeleiden, met aandacht voor jouw specifieke wensen en situatie. Plan vandaag nog een videoafspraak in of bezoek ons op ons kantoor in Groningen.