Skip to content

Kansen en veranderingen voor hypotheek en wonen in 2024

Nieuwe kansen en veranderingen hypotheek en wonen in 2024

Het nieuwe jaar is voortvarend van start gegaan op het gebied van wonen en hypotheken. Als samenleving willen we meer, zoals betaalbaar huren en een groot aanbod aan bestaande en nieuwbouwhuizen. Ondanks de krapte ontstaan er door veranderingen nieuwe kansen voor starters en woningzoekenden.

Per 1 januari 2024 zijn veel hypotheekregels veranderd zoals het meetellen van energielabels en studieschuld. Je kunt in de meeste gevallen een hogere hypotheek afsluiten. Wat betekent dat voor jou? In dit artikel lees je op welke manier energielabels en/of jouw studieschuld meetellen bij het verkrijgen van een hypotheek.

Wil je een duurzaam huis?

Het wordt steeds belangrijk om ook de energiezuinigheid van de woning mee te nemen in de zoektocht en het bepalen van de juiste waarde als je wilt gaan bieden. Sinds 1 januari 2024 heeft het energielabel ook invloed op de leencapaciteit. Afhankelijk van het energielabel blijft een bepaald bedrag buiten beschouwing bij de maximale hypotheekberekening.

Zo kun je bijvoorbeeld € 20.000 meer lenen bij een woning met energielabel A+ of A++. Heeft de woning energielabel A of B dan is het extra te lenen bedrag € 10.000. Zelfs bij C en D wordt het bedrag verhoogd met € 5.000. Hoe hoger het energielabel, hoe meer je kunt lenen.

Aan de andere kant krijg je ook nog voordelen bij een woning met energielabel E, F en G. Bij de lagere energielabels kun je namelijk een extra duurzaamheidsdepot vragen van € 20.000 zodat ook deze woningen duurzamer en zuiniger worden. 

Conclusie is dat bij zowel de duurzamere labels alsmede de lagere energielabels er veel mogelijkheden en kansen zijn. Laat je in ieder geval goed informeren voordat de zoektocht start!

Wil je weten wat jouw opties zijn? Maak vandaag vrijblijvend een afspraak met een erkend hypotheekadviseur van Hypotheek Plan.

De studiefinanciering (DUO) en hypotheken voor 2024

Voor starters en jonge doorstromers was de impact van de studieschuld op hypotheekaanvragen fors. Sinds dit jaar is de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen veranderd. Hierdoor krijgen kopers op de woningmarkt meer ruimte.

Voorheen keken banken naar de oorspronkelijke schuld en de verwachte maximale maandlast. Het maakte dus niet uit hoeveel je al had afbetaald.

Sinds dit jaar wordt er in de meeste gevallen gekeken naar de werkelijke last en de actuele stand van je studieschuld. Dit geeft voor jou meer ruimte in de zoektocht naar een woning.

Je studieschuld doorgeven

Om je maximale hypotheek te berekenen moeten wij vragen naar de vaste lasten van je studieschuld. Dit doen we door je schuld op te vragen bij DUO. Dit is niet verplicht, maar wel een vereiste van de bank om je hypotheek te kunnen verstrekken. Omdat jouw studielening niet BKR-geregistreerd is, moet je toestemming geven aan de hypotheekverstrekker zodat zij het kunnen opvragen.

Meer lenen als alleenstaanden

Voor alleenstaanden op de woningmarkt is er een extra verruiming gekomen. Dat was nodig omdat de positie van alleenstaanden achterbleef tegenover de ‘twee-verdieners’. Per 1 januari kunnen alleenstaanden € 16.000 meer lenen in vergelijking tot 2023.

Andere veranderingen in hypotheekregels

De maximale waarde van een hypotheek met NHG is wederom verhoogd. Voor dit jaar is de grens verhoogd naar € 435.000. In 2023 was dit € 405.000. Met energiebesparende voorzieningen gaat dit bedrag zelfs tot € 461.100

De startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting blijft. Starters onder de 35 jaar en in sommige gevallen ook doorstromers hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen voor een koopsom tot € 510.000.

Benieuwd naar wat jij kunt lenen?

Maak vrijblijvend een afspraak met Rob Kuiters of Wouter Roepel van Hypotheek Plan.

Rob Kuiters en Wouter Roepel financieel advies bij hypotheek Plan
× Hoe kan ik je helpen?