Starterslening Groningen: extra hulp bij je eerste hypotheek

Starterslening Groningen

Als startende huizenkoper in Groningen kan het een uitdaging zijn om een woning te vinden. Naast een stabiel inkomen kun je misschien rekenen op spaargeld of hulp van je ouders in de vorm van een schenking. Daarnaast is er de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een starterslening, die je kan helpen de stap naar je eerste eigen woning te zetten.

Wat is een starterslening?

De starterslening is een aanvullende hypotheek bovenop je gewone hypotheek. Een starterslening biedt een extra financiële mogelijkheid en kan helpen het verschil te overbruggen tussen de maximale hypotheek en de koopprijs van je eerste woning. Hierdoor wordt het vaak toch haalbaar om je eerste huis te kopen, terwijl je blijft profiteren van de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De eerste drie jaar hoef je geen rente of aflossing te betalen, wat je meer financiële ruimte geeft in de beginfase.

De voorwaarden voor de starterslening verschillen per gemeente. Je kunt je alvast oriënteren op de website van het SVn. Uiteraard staan onze adviseurs klaar om vrijblijvend met je mee te denken en je verder te helpen.

Starterslening gemeente Groningen

Op dit moment biedt de gemeente Groningen geen startersleningen aan voor het kopen van je eerste huis. Ben je op zoek naar mogelijkheden in de regio? Via het SNN kun je wel een starterslening in 2024 aanvragen voor de gemeenten Het Hogeland en Midden-Groningen. Deze lening kan je helpen bij de financiering van je eerste woning door het verschil tussen je maximale hypotheek en de koopsom te overbruggen.

Hoe werkt een starterslening?

De SVn starterslening is een hypothecaire lening die uit twee delen bestaat. Het eerste deel is de daadwerkelijke starterslening, waarop je maandelijks aflost zoals bij een reguliere hypotheek. Omdat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt, worden deze kosten tijdelijk opgevangen door de combinatielening. Deze lening groeit gedurende deze periode, maar kan in de toekomst worden geherfinancierd zodra je inkomen toereikend is.

De starterslening kan maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom bedragen (inclusief eventuele kosten voor verbetering of meerwerk), óf 20% van de marktwaarde volgens het taxatierapport. Hierbij wordt altijd uitgegaan van het laagste van deze twee bedragen. Daarnaast moet bij het bepalen van de maximale starterslening rekening worden gehouden met de NHG-grens. De lening kan nooit hoger zijn dan het bedrag dat door de gemeente of provincie is vastgesteld.

Hertoets starterslening

Als je na drie jaar nog onvoldoende inkomen hebt om de starterslening af te lossen, kun je een hertoetsing aanvragen. Na 30 jaar moet de lening volledig zijn afgelost. Tussentijds mag de starterslening altijd boetevrij worden afgelost.

Afsluitkosten van een starterslening

De afsluitkosten voor de starterslening bedragen slechts €750. Daarnaast betaal je, net als bij een reguliere hypotheek, NHG-provisie en notariskosten voor de SVn starterslening.

Belangrijke voorwaarden

Een paar van de belangrijkste voorwaarden om rekening mee te houden zijn:

  • De starterslening kan alleen worden gebruikt voor de aankoop van je eerste woning.
  • De lening is vaak gebonden aan een maximale koopsom.
  • Je moet de woning zelf bewonen; het is niet bedoeld voor verhuur of investering.
  • De lening moet passen binnen de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ben jij een starter in Groningen?

Bij Hypotheek Plan helpen we je graag met het kopen van je eerste huis, ook met een starterslening. Onze adviseurs staan klaar om je te begeleiden bij het aanvragen van een hypotheek en het vinden van de beste opties, zodat jij met vertrouwen je eerste woning kunt kopen.

Rob Kuiters en Wouter Roepel hypotheekadvies bij hypotheek Plan

Huis huren of kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Huis kopen of huren

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan de vraag opkomen: ga je een huis huren of kopen? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je flexibiliteit belangrijk vindt, kan huren de betere keuze zijn. Wil je echter vermogen opbouwen en op lange termijn financieel profiteren, dan kan een koopwoning aantrekkelijker zijn. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een huis huren of kopen voor je op een rij.

Voordelen van een huis kopen

Een huis kopen biedt je meer vrijheid en zeggenschap. Je kunt de woning naar eigen smaak aanpassen, hoewel je rekening moet houden met wat financieel haalbaar is bij het aanvragen van een hypotheek. Koop je een woning die onderhoud nodig heeft, dan kun je door te klussen of te verduurzamen de waarde van je woning verhogen. 

Een ander belangrijk voordeel van een koopwoning is dat je vermogen opbouwt doordat je iedere maand een deel van je hypotheek aflost. Daarnaast kun je bij een hypotheek de rente voor langere tijd vastzetten, waardoor je maandlasten stabiel blijven. Dit in tegenstelling tot huurprijzen, die jaarlijks kunnen worden verhoogd. Over de lange termijn is de kans groot dat kopen goedkoper is dan huren.

Nadelen van een huis kopen

Naast de koopsom van een woning moet je rekening houden met verschillende extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, en afsluitkosten voor de hypotheek. Deze kosten moet je zelf kunnen betalen en kunnen flink oplopen. Bovendien ben je als eigenaar verantwoordelijk voor al het onderhoud aan de woning, wat betekent dat je zelf de kosten draagt wanneer er iets gerepareerd moet worden.

Daarentegen brengt kopen ook risico’s met zich mee. De waarde van een huis kan dalen, wat problematisch kan zijn als je van plan bent om binnen korte tijd weer te verhuizen. Een restschuld kan in dat geval op de loer liggen. Bij huren heb je dit risico niet.

 

Voordelen van een huis huren

Een huurwoning brengt minder financiële risico’s met zich mee. Daalt de woningwaarde, dan heb je daar als huurder geen last van. Ook als je snel een andere woning nodig hebt, is huren vaak een betere optie vanwege de flexibiliteit. Je kunt de huur meestal maandelijks opzeggen, waardoor je makkelijk kunt verhuizen als je situatie verandert, bijvoorbeeld bij een nieuwe baan of persoonlijke omstandigheden.

Het gemak van een huurwoning mag ook niet worden onderschat. Onderhoud wordt in de meeste gevallen door de verhuurder uitgevoerd, wat zorgt voor minder zorgen en kosten aan jouw kant. Bovendien heb je bij een huurwoning geen hoge aanvangskosten, zoals bij de koop van een woning wel het geval is. Bij een koopwoning kunnen deze kosten al snel oplopen tot zo’n € 16.000,-.

Nadelen van een huis huren

Huren heeft echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat je geen eigen vermogen opbouwt, omdat je maandelijks huur betaalt zonder dat je iets bezit aan het einde van de rit. Daarnaast heb je vaak weinig inspraak in aanpassingen aan de woning; grote veranderingen zijn meestal niet toegestaan. Een ander nadeel is dat de huurprijs jaarlijks kan worden verhoogd, waardoor je woonlasten kunnen stijgen. Bovendien kan de verhuurder, onder bepaalde omstandigheden, de huur opzeggen, wat voor onzekerheid kan zorgen.

Je huurwoning kopen

De afgelopen jaren hebben veel beleggers huizen gekocht om te verhuren. Steeds vaker krijgen huurders de mogelijkheid om hun huidige huurwoning te kopen, mede door veranderende regelgeving voor verhuurders. Voor veel jonge mensen biedt dit een kans om alsnog een woning te kopen. Informeer daarom eens bij je verhuurder naar de mogelijkheden.

Wat is nu het beste: huren of kopen?

De keuze tussen huren of kopen hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie en toekomstplannen. Breng eerst in kaart hoeveel je maandelijks kunt en wilt besteden aan woonlasten. Heb je genoeg spaargeld voor de extra kosten van een koopwoning, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting? Of past huren beter bij je huidige situatie, omdat je op dit moment flexibeler wilt zijn?

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe lang je op één plek wilt blijven. Als je binnen enkele jaren misschien weer wilt verhuizen of de vrijheid wilt hebben om makkelijk van woonplaats te veranderen, biedt huren vaak meer flexibiliteit. Op de korte termijn kan huren voordeliger zijn, omdat je minder aanvangskosten hebt. Kopen daarentegen is meestal voordeliger op de lange termijn, omdat je vermogen opbouwt door het aflossen van je hypotheek.

Kortom, wat het beste is voor jou, hangt af van je persoonlijke en financiële situatie.

Advies nodig?

Twijfel je nog steeds tussen huren of kopen? Onze hypotheekadviseurs in Groningen helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Samen zetten we alle financiële mogelijkheden voor je op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Rob Kuiters en Wouter Roepel hypotheekadvies bij hypotheek Plan

Bestaande hypotheken met NHG mogen na 1 januari mee naar volgende woning

Huishoudens die een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG-garantie hebben, krijgen bij verhuizing na 1 januari 2013 niet met een aflossingsverplichting te maken. Dat heeft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) de Tweede Kamer vandaag laten weten in antwoord op Tweede Kamervragen.

Op verzoek van minister Blok zal het WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen) de regels aanpassen zodat mensen hun bestaande spaar- of aflossingsvrije hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie na 1 januari 2013 kunnen meenemen naar een volgende woning, zonder dat wordt geëist de lening annuïtair af te lossen.

Het aflossingsvrije deel onder de NHG mag voor bestaande gevallen maximaal 50 procent zijn. Nationale Hypotheek Garantie kan worden verkregen voor een lening van maximaal 320.000 euro voor koopsom en bijkomende kosten. De rente over nieuwe aflossingvrije hypotheken is na 1 januari 2013 niet meer aftrekbaar.

Bron: Rijksoverheid

Veel nieuwbouwprojecten in en om de stad!

Door de krapte op de woningmarkt in de stad Groningen trekken veel jonge stellen / gezinnen naar de omliggende dorpen met goede voorzieningen en verbindingen. Leek en Zuidhorn zijn in trek maar dit geldt ook zeker voor dorpen als Haren, Winsum, Bedum en Peize.  Mede door deze ontwikkeling zullen de komende tijd veel nieuwbouwprojecten starten.

Het financieren van een nieuwbouwwoning is anders dan een bestaande woning. Het is belangrijk rekening te houden met een langdurige geldigheid van je hypotheekofferte en de duur van een bouwdepot. Tevens krijg je bij enkele hypotheekverstrekkers extra rentekorting bij duurzaam bouwen en heb je extra ruimte binnen de hypotheek om in duurzaamheid te investeren. Deze voorwaarden zijn per hypotheekverstrekker verschillend maar gelukkig zijn wij hierin gespecialiseerd.

Wil je alvast inzicht in je financiële mogelijkheden bij het kopen en financieren van een nieuwbouwwoning? Maak geheel vrijblijvend een afspraak door te bellen of mailen op 050-3113030 / info@hypotheekplan.nl

Tot snel, 
Hypotheek Plan 
Hereweg 35 te Groningen

Lage maandlasten maken aflossingsvrije hypotheek tot bijna populairste hypotheekvorm

De lage maandlasten maken de aflossingsvrije hypotheek tot bijna de populairste hypotheekvorm in Nederland. Meestal gaat het wel om een deelhypotheek, bijvoorbeeld in combinatie met een spaarhypotheek. In dat geval is er wel sprake van aflossing of kapitaalopbouw. Voor een volledig aflossingsvrije financiering van uw woning, zonder inbreng van eigen geld, is in Nederland geen hypotheekverstrekker te vinden.

Wilt u meer weten over de aflossingsvrije hypotheek? Neem dan contact op met Hypotheek Plan.

Bron: website consumentenbond