Skip to content

Huis kopen als alleenstaande

Huis kopen als alleenstaande

In een huizenmarkt met weinig aanbod en relatief lage rentes stijgen de woningprijzen weer flink. Het landelijke beleid van de overheid heeft nog niet het gewenste effect gehad om betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken. Vooral alleenstaanden hebben het op dit moment extra moeilijk.

Met een gemiddelde woningprijs van ongeveer € 450.000,- in Nederland, moet je een jaarlijks inkomen van ruim € 90.000,- hebben om een hypotheek te kunnen krijgen. Eigen spaargeld of financiële steun van familie kan zeker helpen, maar de realiteit blijft dat het kopen van een huis als alleenstaande vaak een aanzienlijke uitdaging is. Kun je als alleenstaande een huis kopen? In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden.

Hypotheek voor alleenstaanden: het kan! 

Gelukkig zijn er zeker mogelijkheden voor alleenstaanden, want de gemiddelde huizenprijs ligt op genoeg plaatsen nog op een betaalbaar niveau. Het is belangrijk, net als bij stellen, dat je inkomen voldoende is om de maandlasten te dragen. Ook mag de hypotheek nooit hoger zijn dan de waarde van de woning. De taxatiewaarde speelt hierin een cruciale rol.

In je eentje een huis kopen

Wil je als alleenstaande een huis kopen, dan is het goed om te weten dat je sinds dit jaar als single €16.000 meer kunt lenen dan in 2023. Als je een inkomen hebt van ten minste €28.000, krijg je in 2024 de mogelijkheid om aanvullend €16.000 te lenen. Dit extra bedrag biedt jou als alleenstaande iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Wil je weten wat je kan lenen als alleenstaande? Maak vandaag vrijblijvend een afspraak met een erkend hypotheekadviseur van Hypotheek Plan.

Huis kopen als alleenstaande starter

Ben je een alleenstaande starter en wil je je eerste huis kopen? Het verkrijgen van een hypotheek hangt voornamelijk af van je inkomen. Als je inkomen voldoende is, kun je ook als alleenstaande een hypotheek krijgen. Lees meer over je eerste huis kopen met een startershypotheek.

Daarnaast kan het voor alleenstaande starters aantrekkelijk zijn om net buiten de grote steden te kijken. Verschillende gemeenten op het ‘platteland’ bieden de optie van een aanvullende starterslening.

Bereid je goed voor

Weinig is onmogelijk maar cruciaal is wel een goede realistische voorbereiding. We helpen je daarin graag met een kosteloze financiële check of hypotheekverklaring.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?

Maak vrijblijvend een afspraak met Rob Kuiters of Wouter Roepel van Hypotheek Plan en ontdek jouw mogelijkheden voor een hypotheek als alleenstaande.

Rob Kuiters en Wouter Roepel financieel advies bij hypotheek Plan
× Hoe kan ik je helpen?