Skip to content

De gemiddelde verkoopprijs daalt, de hypotheekrente stabiliseert: Wat betekent dit voor de starter op de woningmarkt?

De stemming op de woningmarkt is veranderd mede door de wereldwijde onrust na de zomer van 2022. Dit heeft ervoor gezorgd dat overbieden minder vaak en minder extreem voorkomt. Ook merken wij bij Hypotheek Plan dat verkopers sneller geneigd zijn akkoord te gaan met een redelijk bod. Tel daarbij op dat het voor beleggers minder aantrekkelijk is huizen op te kopen voor de verhuur en zie daar dat de positie van starters en jonge doorstromers stukken is verbeterd. 

De vraag is natuurlijk of alles beter is, want we zien dat starters een relatief groot gedeelte van hun inkomen aan wonen kwijt zijn. Belangrijk daarbij is om te kijken of de hypotheeklasten in verhouding staan op het inkomen nu en in de nabije toekomst. 

Bij Hypotheek Plan kijken we naast de hypotheeklasten ook naar de toekomstige stijgingen van het inkomen, de verwachte energielasten, de overige vaste lasten en de mogelijkheid om in de toekomst eventueel een dag minder te werken.

Dat de kansen voor starters zijn toegenomen voor het kopen van een eerste huis is een feit. Wel willen we voorkomen dat je moet werken om te wonen. 

Energielabel A of B?

Na de zomer van 2022 zagen we voor het eerst in jaren een lichte daling van de huizenprijzen. Daarnaast zien we een toenemende vraag naar woningen met een goed energielabel. Daarbij ligt de focus bij veel klanten op een A of B label. Bij Hypotheek Plan geven we de tip om ook goed te kijken naar het energieverbruik van woningen. In sommige gevallen kan een woning met een lager energielabel aantrekkelijker zijn qua koopsom. Zeker als je met een kleine investering (isolatie of bijvoorbeeld zonnepanelen) alsnog de energielasten kunt verlagen. Kijk dus vooral naar de energielasten! Een bouwdepot voor verduurzaming is aan te bevelen.

Impact huidige hypotheekrente

Kijkend naar het huidige renteniveau spreekt men vaak over een verdubbeling van de hypotheekrente ten opzichte van het dieptepunt van kort geleden. Aangezien veel mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een combinatie van verschillende hypotheekvormen hoeft dit geen verdubbeling van de woonlasten te betekenen. Daarnaast is de renteaftrek weer fors opgelopen ten opzichte van de periode met rentes onder de 2%. Per saldo zijn de hypotheeklasten zeker niet verdubbeld maar ligt dit eerder op het niveau van 10% stijging.

Ook al hoeft deze impact niet groot te zijn heeft dit wel gezorgd voor lagere verkoopprijzen van woningen. Gemiddeld ligt deze daling op ruim € 30.000 waardoor de gemiddelde prijs van woningen voor het eerst in jaren weer onder de NHG grens zit (€ 405.000,-). 

Per saldo heeft de daling van de gemiddelde woning in Nederland niet geleid tot veel lagere lasten voor jonge woningzoekenden maar heeft het sentiment er voor gezorgd dat er steeds meer huizen worden gekocht voor starters.

Wouter Roepel en Rob Kuiters hypotheekadviseurs bij Hypotheek Plan in Groningen

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn op de huizenmarkt? Neem contact op met hypotheekadviseurs Rob Kuiters of Wouter Roepel

Bel, app of mail ons. We helpen je graag! Ook buiten kantoortijden. Meestal heb je binnen een uur van ons een reactie. Hoe kun je contact met ons opnemen?

Bel: 050 – 311 30 30, stuur een mail naar: info@hypotheekplan.nl of stuur ons een WhatsApp bericht

× Hoe kan ik je helpen?