Je eerste huis kopen met een startershypotheek
Wil jij je eerste huis kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen jou graag op weg.
Onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs begeleiden jou stap voor stap bij het kopen van je eerste huis. Samen vinden we de startershypotheek die aansluit op jouw situatie, met maandlasten die je goed kunt dragen. We begeleiden je van begin tot eind.
Nieuwsgierig naar wat je maximaal kunt lenen als starter?
Daarom kies je voor hypotheekadvies bij Hypotheek Plan
- Persoonlijk advies en betrokken adviseurs
- Vaste lage advieskosten
- Niet tevreden? Geld terug!
Jouw maximale startershypotheek berekenen
Bereken binnen een minuut het maximale hypotheekbedrag dat jij als starter kunt krijgen. Zo heb je al een eerste indicatie van wat jij voor je eerste huis kunt betalen.
Het exacte leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren. Voordat je een bod uitbrengt op je eerste woning, is het verstandig om een gratis afspraak te maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur.
Alles over je eerste hypotheek
Wat is een startershypotheek?
Een startershypotheek is een hypotheeklening die je afsluit bij een hypotheekverstrekker. Je bent een starter op de woning- of hypotheekmarkt als je voor het eerst een hypotheek wil afsluiten om een huis te kopen.
Voorwaarden startershypotheek
Een startershypotheek is geen speciale hypotheekvorm. Het heeft dezelfde voorwaarden als een hypotheek voor doorstromers.
Jouw situatie en een hypotheek
Twijfel je of je in jouw specifieke situatie in aanmerking komt voor een hypotheek? Een studieschuld of geen vast arbeidscontract hoeft geen belemmering te zijn bij het kopen van je eerste huis. We kijken graag samen met je naar wat er wél kan.
Startershypotheek in Groningen
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn als starter in Groningen, of heb je al een starterswoning op het oog? Onze Erkende Hypotheekadviseurs in Groningen begeleiden je persoonlijk en helpen je precies te bepalen wat je kunt lenen, hoe snel jouw startershypotheek geregeld kan worden en welke stappen je moet nemen.
In de competitieve huizenmarkt van Groningen is een goede voorbereiding essentieel. Weten wat je kunt bieden geeft je een voorsprong. Bij overbieden is het belangrijk om te weten of dit haalbaar is en wat de impact op je maandlasten is. Houd er rekening mee dat je vaak het bedrag boven de taxatiewaarde uit eigen middelen moet betalen. Onze hypotheekadviseurs rekenen dit graag voor je uit en geven inzicht in je mogelijkheden.
Eerste hypotheek afsluiten in 6 stappen
1. Plan een gratis oriëntatiegesprek in
Wil je weten wat jouw kansen zijn op de woningmarkt?
In het eerste hypotheekgesprek leren we je graag kennen en bespreken we jouw woonwensen. We beantwoorden al je vragen over het afsluiten van een hypotheek en het kopen van je eerste huis. Daarnaast leggen we de verschillende hypotheekvormen voor starters uit en delen we praktische tips om je voor te bereiden op de huizenmarkt.
Samen bekijken we jouw financiële mogelijkheden, berekenen we wat je maximaal kunt lenen en geven we inzicht in de maandlasten die je kunt verwachten. Met deze informatie kun je met vertrouwen de huizenjacht starten.
Een oriënterend gesprek is bij Hypotheek Plan altijd gratis. Je bent van harte welkom online of op ons kantoor in Groningen.
2. Bieden op een huis
Je bent verkocht. Je ziet jezelf al wonen in het huis dat je hebt bezichtigd. Nu komt het spannende moment: het uitbrengen van een bod. Wil je een goede kans maken? Dan is het belangrijk om een sterk bod neer te leggen. Daarbij kun je ook rekening houden met extra kosten voor een verbouwing of verduurzaming.
Onze hypotheekadviseurs ondersteunen je graag bij het bepalen van het juiste bod, onder welke voorwaarden én hoe je plannen voor verbouwing of verduurzaming hierin kunt meenemen.
3. Bod geaccepteerd? Tijd voor het koopcontract
Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Het is tijd om het (voorlopige) koopcontract voor het huis te ondertekenen.
Als je het contract hebt ontvangen, kun je altijd vragen of een van onze hypotheekadviseurs even met je mee wil kijken. We controleren dan of er geen vreemde zaken in de overeenkomst staan. Je kunt nu doorgaan met het aanvragen van de hypotheek.
4. Hypotheek aanvragen
Als jouw bod is geaccepteerd, gaan we ook aan de slag met het hypotheekadvies om de financiering te regelen!
Tijdens dit gesprek ga je samen met je adviseur in op de rentes en voorwaarden die door hypotheekverstrekkers worden aangeboden. We nemen de risico’s door en maken een exacte berekening van wat je kwijt bent aan maandlasten. Op basis hiervan kiezen we de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Lees meer over de hypotheekvormen.
Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs zorgen voor een eerlijke vergelijking van alle hypotheekverstrekkers. Wij verzamelen en controleren alle benodigde informatie en documenten voor je hypotheekaanvraag en sturen deze namens jou door naar de hypotheekaanbieder.
5. Overdracht bij de notaris: jouw eerste hypotheek is rond!
Indien je akkoord gaat met het voorstel van de geldverstrekker en al je documenten positief zijn beoordeeld, ontvang je het definitieve hypotheekaanbod. We nemen deze samen met je door.
Na het tekenen van hypotheekofferte en hypotheekakte bij de notaris is de hypotheek geregeld en ben je officieel eigenaar van je eerste huis!
6. Hypotheek en belastingaangifte
Als eigenaar van je eerste koophuis kun je in je belastingaangifte de rente op de hypotheek en andere kosten aftrekken. Je kunt de hypotheekrente zowel aan het einde van het jaar een teruggave aanvragen als maandelijks via een voorlopige teruggave. Maar vergeet niet dat je elk jaar ook een bedrag moet optellen bij je inkomen, dat heet het eigenwoningforfait.
Meer dan 10.000 tevreden huizenkopers gingen je voor!
Meer reviews bekijken? Van onze klanten op advieskeuze.nl krijgen wij een 9.9/10, op basis van 361 reviews >>
Niels & Melissa
Wouter heeft ons samen met zijn team uitstekend geholpen. Duidelijke uitleg over de voor en nadelen van de verschillende hypotheken om zo de hypotheek af te sluiten die het beste bij ons past. Goede service, nauwkeurig, betrokken en veel ervaring. Mede door Wouter en zijn team hebben wij ons droomhuis kunnen kopen!
Nico & Eva
Na eerste contact al vlot een afspraak met Rob kunnen plannen. Wij kennen Rob als een zeer betrouwbaar en integer persoon. Alle wensen en mogelijkheden t.a.v. het oversluiten van onze hypotheek worden ons duidelijk uitgelegd waardoor we tot goed onderbouwde keuzes konden komen. Rob handelt snel waardoor procedures snel op gang kwamen en afgerond werden.
Kortom: zeer tevreden!
Daniël & Anouk
Met de goede en juiste adviezen van Hypotheek Plan hebben wij ons droomhuis kunnen kopen. Het was een super fijne en snelle communicatie en werden zelfs met de aankoop van de woning bijgestaan.
Geen abonnementskosten, wél 30 jaar lang service.
Sinds 1999 hebben we al duizenden starters geholpen
Lees meer over de drijvende krachten achter Hypotheek Plan »
Een huis kopen als starter? Maak gebruik van de startersvrijstelling!
Bij de overdracht van een koopwoning van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar moet belasting worden betaald.
Als je je eerste huis koopt, hoef je sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting (2%) meer te betalen dankzij de startersvrijstelling. Je kunt gebruikmaken van de vrijstelling indien:
- Je jonger dan 35 jaar bent;
- Je de vrijstelling nog nooit hebt gebruikt;
- De aankoopprijs niet hoger dan €440.00 is (wordt €510.000).
Dé experts in hypotheken voor starters
Onze hypotheekadviseurs in Groningen en Deventer nemen graag de tijd voor al je vragen en begeleiden je van A tot Z door het hypotheekproces, zowel op ons kantoor als online.
Je betaalt pas als je hypotheek rond is!
Veelgestelde vragen door starters
Wat is de beste hypotheek voor starters?
Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Bij beide hypotheekvormen heb je recht op hypotheekrenteaftrek, waarmee je de hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomstenbelasting.
Bij de annuïteitenhypotheek blijven de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. In het begin betaal je vooral rente en weinig aflossing, maar na verloop van tijd verschuift deze verhouding. Omdat je minder rente betaalt, neemt ook het belastingvoordeel af, waardoor je netto maandlasten geleidelijk stijgen.
Bij de lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing. Hierdoor daalt je hypotheekschuld sneller, waardoor je maandelijks minder rente betaalt. Dit resulteert in bruto én netto maandlasten die gedurende de looptijd afnemen.
Wil je weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag bij het kiezen van de beste startershypotheek. Maak vrijblijvend een afspraak.
Hoe zwaar weegt een studieschuld (DUO) bij een hypotheek?
Vanaf 2024 zijn de regels voor hoeveel invloed je studieschuld heeft op je maximale hypotheekbedrag veranderd. Hoe zwaar deze schuld meeweegt voor je maximale hypotheek hangt nu af van het maandbedrag die je terugbetaalt.
Het is verplicht om je studieschuld te vermelden wanneer je een hypotheekaanvraag indient. Dit zorgt ervoor dat je geen onverantwoorde lening aangaat en dat je de maandelijkse hypotheeklasten probleemloos kunt dragen.
Wil je weten hoeveel je ongeveer kunt lenen met een studieschuld? Gebruik onze rekentool hierboven of maak een afspraak met onze hypotheekadviseurs.
Wat zijn bijkomende kosten en kosten koper?
Bij een aankoop van een bestaande woning komen verschillende kosten om de hoek kijken. Kosten koper zijn de uitgaven die je maakt om eigenaar van een woning te worden. Dit omvat officieel de overdrachtsbelasting en notariskosten. Bij de koop van een nieuwbouwwoning zijn er geen kosten koper van toepassing, wat betekent dat je geen overdrachtsbelasting en notariskosten hoeft te betalen.
Vaak worden alle bijkomende uitgaven ook als kosten koper aangeduid. Voorbeelden van bijkomende kosten zijn de taxatie, advieskosten voor de hypotheek en eventueel de premie voor de Nationale Hypotheek Garantie.
Hoeveel eigen geld heb je nodig als starter voor een hypotheek?
Als starter op de woningmarkt heb je eigen geld nodig voor de aankoop van een huis. Je mag maximaal 100% van de koopsom financieren met een hypotheek. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de getaxeerde waarde van de woning.
Bijkomende kosten moet je dus uit eigen zak betalen zoals kosten koper. Ook kosten zoals makelaarskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten en eventueel kosten van de bouwkundige keuring en het afsluiten van hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie moet je zelf betalen.
Je hebt ongeveer 5 procent van de woningwaarde aan eigen geld nodig. Het is verstandig om vooraf zorgvuldig te berekenen hoeveel eigen geld je als startende huizenkoper nodig hebt. Een adviseur van Hypotheek Plan kan je hierbij ondersteunen.
Wat is een startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Bij het kopen van een huis kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Stel je kunt jouw hypotheek niet meer betalen buiten jouw schuld om? Je raakt bijvoorbeeld werkloos of je relatie eindigt. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning biedt met een NHG jou en de geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Een vangnet wanneer jij financiële problemen krijgt.
De maximale hypotheekgarantie die je kunt krijgen is in 2023 € 405.000. De kosten voor de garantie zijn eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Een belangrijk voordeel voor jou is dat geldverstrekkers een lagere rente hanteren voor een hypotheek met NHG.
We kijken graag met je mee of je in aanmerking komt voor NHG.
Hoeveel kan ik lenen als starter?
Wil jij weten binnen welk budget je woningen kunt zoeken? Je kunt eerst een inschatting maken van hoeveel hypotheek je kunt verkrijgen met onze online rekentool. Dit is een standaardberekening gebaseerd op de gegevens die je hebt ingevuld. De tool gaat uit van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Wil je een nauwkeurige berekening afgestemd op jouw situatie? Onze hypotheekadviseurs helpen graag bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Het is belangrijk om te beseffen dat bij de aankoop van een woning ook altijd eigen geld moet worden ingebracht.
Hoe werkt een startershypotheek?
Hoewel de voorwaarden van een startershypotheek grotendeels overeenkomen met die van een reguliere hypotheek, zijn er specifieke opties die in het bijzonder zijn ontwikkeld voor nieuwkomers op de woningmarkt:
- Het aanvragen van een SVn starterslening. Dit is een aanvullende lening die bovenop je reguliere hypotheek komt en wordt verstrekt door je gemeente. Hiermee kun je het tekort overbruggen tussen de koopsom en het bedrag dat je maximaal kan lenen met je hypotheek.
- Het benutten van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting.
Wat is het verschil tussen een starterslening en startershypotheek?
Een starterslening is een aanvullende lening bovenop je gewone hypotheek. Met de starterslening kun je het verschil overbruggen tussen de koopsom en het bedrag dat je maximaal kunt lenen met een startershypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor het verstrekken van deze Startersleningen, en aangesloten gemeenten bieden deze lening onder specifieke voorwaarden aan. Met een starterslening kun jij de financiering rondkrijgen voor het aankopen van je eerste woning.
Kun je zonder partner een huis kopen?
Door de stijgende huizenprijzen wordt het voor starters zonder partner steeds lastiger om een plek op de huizenmarkt te veroveren. Als alleenstaande moet je namelijk voldoende hypotheek kunnen krijgen op één inkomen, wat een uitdaging kan zijn. Toch is het zeker niet onmogelijk! Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs helpen je graag inzicht te krijgen in jouw financiële mogelijkheden. Zij berekenen precies hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen op basis van jouw inkomen. Wil je weten hoe je als alleenstaande een huis kunt kopen? Lees er alles over in onze blog: Huis kopen als alleenstaande.
Wil je meer vragen lezen? Lees ons artikel over veelgestelde vragen van startende huizenkopers.