Skip to content

Huis huren of kopen: hoe maak je de juiste keuze?

Huis kopen of huren

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan kan de vraag opkomen: ga je een huis huren of kopen? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Als je flexibiliteit belangrijk vindt, kan huren de betere keuze zijn. Wil je echter vermogen opbouwen en op lange termijn financieel profiteren, dan kan een koopwoning aantrekkelijker zijn. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een huis huren of kopen voor je op een rij.

Voordelen van een huis kopen

Een huis kopen biedt je meer vrijheid en zeggenschap. Je kunt de woning naar eigen smaak aanpassen, hoewel je rekening moet houden met wat financieel haalbaar is bij het aanvragen van een hypotheek. Koop je een woning die onderhoud nodig heeft, dan kun je door te klussen of te verduurzamen de waarde van je woning verhogen. 

Een ander belangrijk voordeel van een koopwoning is dat je vermogen opbouwt doordat je iedere maand een deel van je hypotheek aflost. Daarnaast kun je bij een hypotheek de rente voor langere tijd vastzetten, waardoor je maandlasten stabiel blijven. Dit in tegenstelling tot huurprijzen, die jaarlijks kunnen worden verhoogd. Over de lange termijn is de kans groot dat kopen goedkoper is dan huren.

Nadelen van een huis kopen

Naast de koopsom van een woning moet je rekening houden met verschillende extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, en afsluitkosten voor de hypotheek. Deze kosten moet je zelf kunnen betalen en kunnen flink oplopen. Bovendien ben je als eigenaar verantwoordelijk voor al het onderhoud aan de woning, wat betekent dat je zelf de kosten draagt wanneer er iets gerepareerd moet worden.

Daarentegen brengt kopen ook risico’s met zich mee. De waarde van een huis kan dalen, wat problematisch kan zijn als je van plan bent om binnen korte tijd weer te verhuizen. Een restschuld kan in dat geval op de loer liggen. Bij huren heb je dit risico niet.

 

Voordelen van een huis huren

Een huurwoning brengt minder financiële risico’s met zich mee. Daalt de woningwaarde, dan heb je daar als huurder geen last van. Ook als je snel een andere woning nodig hebt, is huren vaak een betere optie vanwege de flexibiliteit. Je kunt de huur meestal maandelijks opzeggen, waardoor je makkelijk kunt verhuizen als je situatie verandert, bijvoorbeeld bij een nieuwe baan of persoonlijke omstandigheden.

Het gemak van een huurwoning mag ook niet worden onderschat. Onderhoud wordt in de meeste gevallen door de verhuurder uitgevoerd, wat zorgt voor minder zorgen en kosten aan jouw kant. Bovendien heb je bij een huurwoning geen hoge aanvangskosten, zoals bij de koop van een woning wel het geval is. Bij een koopwoning kunnen deze kosten al snel oplopen tot zo’n € 16.000,-.

Nadelen van een huis huren

Huren heeft echter ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat je geen eigen vermogen opbouwt, omdat je maandelijks huur betaalt zonder dat je iets bezit aan het einde van de rit. Daarnaast heb je vaak weinig inspraak in aanpassingen aan de woning; grote veranderingen zijn meestal niet toegestaan. Een ander nadeel is dat de huurprijs jaarlijks kan worden verhoogd, waardoor je woonlasten kunnen stijgen. Bovendien kan de verhuurder, onder bepaalde omstandigheden, de huur opzeggen, wat voor onzekerheid kan zorgen.

Je huurwoning kopen

De afgelopen jaren hebben veel beleggers huizen gekocht om te verhuren. Steeds vaker krijgen huurders de mogelijkheid om hun huidige huurwoning te kopen, mede door veranderende regelgeving voor verhuurders. Voor veel jonge mensen biedt dit een kans om alsnog een woning te kopen. Informeer daarom eens bij je verhuurder naar de mogelijkheden.

Wat is nu het beste: huren of kopen?

De keuze tussen huren of kopen hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie en toekomstplannen. Breng eerst in kaart hoeveel je maandelijks kunt en wilt besteden aan woonlasten. Heb je genoeg spaargeld voor de extra kosten van een koopwoning, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting? Of past huren beter bij je huidige situatie, omdat je op dit moment flexibeler wilt zijn?

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe lang je op één plek wilt blijven. Als je binnen enkele jaren misschien weer wilt verhuizen of de vrijheid wilt hebben om makkelijk van woonplaats te veranderen, biedt huren vaak meer flexibiliteit. Op de korte termijn kan huren voordeliger zijn, omdat je minder aanvangskosten hebt. Kopen daarentegen is meestal voordeliger op de lange termijn, omdat je vermogen opbouwt door het aflossen van je hypotheek.

Kortom, wat het beste is voor jou, hangt af van je persoonlijke en financiële situatie.

Advies nodig?

Twijfel je nog steeds tussen huren of kopen? Onze hypotheekadviseurs in Groningen helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Samen zetten we alle financiële mogelijkheden voor je op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Rob Kuiters en Wouter Roepel financieel advies bij hypotheek Plan
× Hoe kan ik je helpen?