Als startende huizenkoper in Groningen kan het een uitdaging zijn om een woning te vinden. Naast een stabiel inkomen kun je misschien rekenen op spaargeld of hulp van je ouders in de vorm van een schenking. Daarnaast is er de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een starterslening, die je kan helpen de stap naar je eerste eigen woning te zetten.
Wat is een starterslening?
De starterslening is een aanvullende hypotheek bovenop je gewone hypotheek. Een starterslening biedt een extra financiële mogelijkheid en kan helpen het verschil te overbruggen tussen de maximale hypotheek en de koopprijs van je eerste woning. Hierdoor wordt het vaak toch haalbaar om je eerste huis te kopen, terwijl je blijft profiteren van de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De eerste drie jaar hoef je geen rente of aflossing te betalen, wat je meer financiële ruimte geeft in de beginfase.
De voorwaarden voor de starterslening verschillen per gemeente. Je kunt je alvast oriënteren op de website van het SVn. Uiteraard staan onze adviseurs klaar om vrijblijvend met je mee te denken en je verder te helpen.
Starterslening gemeente Groningen
Op dit moment biedt de gemeente Groningen geen startersleningen aan voor het kopen van je eerste huis. Ben je op zoek naar mogelijkheden in de regio? Via het SNN kun je wel een starterslening in 2024 aanvragen voor de gemeenten Het Hogeland en Midden-Groningen. Deze lening kan je helpen bij de financiering van je eerste woning door het verschil tussen je maximale hypotheek en de koopsom te overbruggen.
Hoe werkt een starterslening?
De SVn starterslening is een hypothecaire lening die uit twee delen bestaat. Het eerste deel is de daadwerkelijke starterslening, waarop je maandelijks aflost zoals bij een reguliere hypotheek. Omdat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt, worden deze kosten tijdelijk opgevangen door de combinatielening. Deze lening groeit gedurende deze periode, maar kan in de toekomst worden geherfinancierd zodra je inkomen toereikend is.
De starterslening kan maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom bedragen (inclusief eventuele kosten voor verbetering of meerwerk), óf 20% van de marktwaarde volgens het taxatierapport. Hierbij wordt altijd uitgegaan van het laagste van deze twee bedragen. Daarnaast moet bij het bepalen van de maximale starterslening rekening worden gehouden met de NHG-grens. De lening kan nooit hoger zijn dan het bedrag dat door de gemeente of provincie is vastgesteld.
Hertoets starterslening
Als je na drie jaar nog onvoldoende inkomen hebt om de starterslening af te lossen, kun je een hertoetsing aanvragen. Na 30 jaar moet de lening volledig zijn afgelost. Tussentijds mag de starterslening altijd boetevrij worden afgelost.
Afsluitkosten van een starterslening
De afsluitkosten voor de starterslening bedragen slechts €750. Daarnaast betaal je, net als bij een reguliere hypotheek, NHG-provisie en notariskosten voor de SVn starterslening.
Belangrijke voorwaarden
Een paar van de belangrijkste voorwaarden om rekening mee te houden zijn:
- De starterslening kan alleen worden gebruikt voor de aankoop van je eerste woning.
- De lening is vaak gebonden aan een maximale koopsom.
- Je moet de woning zelf bewonen; het is niet bedoeld voor verhuur of investering.
- De lening moet passen binnen de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Ben jij een starter in Groningen?
Bij Hypotheek Plan helpen we je graag met het kopen van je eerste huis, ook met een starterslening. Onze adviseurs staan klaar om je te begeleiden bij het aanvragen van een hypotheek en het vinden van de beste opties, zodat jij met vertrouwen je eerste woning kunt kopen.
- Telefonisch, online of op de vestiging
- Inzicht in je financiële mogelijkheden
- 100% onafhankelijk hypotheekadvies