In dit artikel hebben we 12 meestgestelde vragen van startende huizenkopers verzameld en beantwoorden we ze voor je. Of je nu wilt weten of je moet overbieden op dat leuke huis op Funda of welke kosten koper je kunt aftrekken, wij hebben de antwoorden. Laten we snel al je prangende vragen over je eerste huis kopen als starter beantwoorden.
En als je na het lezen van dit artikel nog steeds met vragen zit, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je verder te helpen!
1. Ik heb een leuk huis op Funda gezien. Moet ik altijd overbieden?
Door de krapte op de woningmarkt is de vraagprijs op Funda vaak een vanaf prijs. Soms is het verstandig om een klein bedrag te overbieden. Een andere keer is het verantwoord om dit met een groter bedrag te doen. Dit hangt heel erg af in welke plaats of wijk je een woning koopt. Ook zien we dat makelaars daarin niet allemaal op dezelfde manier werken. Aangezien sommige makelaars een traditionele vraagprijs hanteren kun je nooit vooraf zeggen of je moet overbieden. Belangrijk is om jouw bieding met ons af te stemmen.
Nog verstandiger is om een aankoopmakelaar in de hand te nemen om de kansen op een winnend bod te vergroten.
2. Moet ik de overbieding uit eigen middelen betalen?
Het antwoord hierop is nee. De vraagprijs op Funda is vaak lager dan de marktwaarde van de woning. Het hangt er vooral vanaf in hoeverre de (over)bieding reëel is. Dit moet allemaal blijken uit het taxatierapport.
Het kan dus voorkomen dat de taxatiewaarde dichter in de buurt zit van de koopsom dan van de vraagprijs op Funda. Belangrijk hierbij blijft om dit altijd in overleg te doen met een adviseur van Hypotheek Plan of met een aankoopmakelaar.
3. Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
Nationale Hypotheek Garantie is een waarborgfonds waarbij garant wordt gestaan vanuit NHG. Mocht je de woning buiten jouw schuld om moeten verkopen en brengt dit minder op dan de hypotheek? Dan wordt deze restschuld in de meeste gevallen kwijtgescholden.
Deze zekerheid is fijn voor jou als koper maar ook banken vinden dit een groot voordeel waardoor je een extra rentekorting krijgt op de hypotheek. Veelal scheelt dit ongeveer 0,5% op de hypotheekrente.
4. Hoe werkt de renteaftrek?
In de meeste gevallen is de rente op de hypotheek aftrekbaar en dit betekent dat je uiteindelijke maandlasten lager zullen uitvallen. Veelal wordt de rente en aflossing van de hypotheek op de eerste dag van de maand van de rekening afgeschreven. Afhankelijk van je keuze krijg je jaarlijks of maandelijks een gedeelte van de betaalde rente terug van de belastingdienst (renteaftrek). De maandelijkse teruggave kan je helpen de hypotheeklasten betaalbaarder te maken.
5. Wat zijn de kosten koper?
De kosten koper, vaak afgekort als k.k., zijn de kosten die je betaalt bij de aankoop van een bestaande woning. Je kunt daarbij denken aan notariskosten, advieskosten hypotheek, kosten Nationale Hypotheek Garantie, taxatiekosten, kosten bankgarantie en de overdrachtsbelasting. Veel starters en jonge doorstromers kunnen gebruik maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting.
6. Welke kosten koper zijn aftrekbaar?
Een groot gedeelte van de kosten koper zijn aftrekbaar zoals de advieskosten, notariskosten voor de hypotheek, taxatiekosten en NHG provisie.
7. Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste hypotheekverstrekker?
Wij helpen je graag met deze kwalitatieve vergelijking. Welke bank het beste past kun je pas vaststellen nadat er een geschikte woning is gevonden. Het is namelijk van belang dat naast een lage rente ook de offertetermijn passend is bij de sleuteloverdracht van de woning. Soms kun je snel de nieuwe woning betrekken maar ook kan het voorkomen dat je maanden moet wachten. In dit laatste geval moeten we wel een hypotheekofferte aanvragen met een passende offertetermijn. Ook heeft het energielabel van de woning invloed op de juiste bank en kunnen persoonlijke wensen zoals extra aflossen de ‘beste keuze’ beïnvloeden. Wil je hier meer over weten dan horen wij dit graag!
8. Kan ik een verbouw en of woning verbetering makkelijk meefinancieren?
In de meeste gevallen kan dit. Het taxatierapport is bij dit onderdeel belangrijk. Wij helpen je mee met het vinden van de betrouwbare taxateur die vooraf kan inschatten welke waarde de woning zal hebben nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. De waarde na verbouw is leidend voor de hoogte van de hypotheek. In de meeste situaties is het wel zo dat een bouwdepot leidt tot de inbreng van meer eigen middelen omdat je niet alle verbeteringen leiden tot waardestijging.
9. Hoeveel mag ik extra aflossen op mijn hypotheek?
Per bank verschilt het welk percentage je van de oorspronkelijke schuld jaarlijks mag aflossen. Veelal ligt dit tussen de 10 en de 20% maar bij sommige banken mag dit zelfs onbeperkt.
10. Binnenkort zal mijn inkomen stijgen. Kan ik daar nu al wat mee?
In de regel is het zo dat je bij een vast contract inkomensstijging mag meenemen mits deze in gaat binnen nu en zes maanden.
11. Is een samenlevingscontract verplicht?
Een samenlevingscontact (en testament) zijn niet verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek. Ga je samen met iemand anders een woning kopen dan zullen wij en de notaris het wel aanbevelen. Het maken van afspraken is belangrijk voor eventueel toekomstige veranderen zoals b.v. verhuizen, uit elkaar gaan, overlijden etc. Een samenlevingscontract en of testament helpen je om vervelende verrassingen in de toekomst te voorkomen.
12. Welke verzekeringen zijn verplicht?
Veel klanten denken dat een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering verplicht is bij een hypotheek. Vaak is het wel aan te bevelen maar het is geen verplichting. Dit geldt wel voor de woonhuisverzekering. Net als jij wil de bank graag dat de woning wel verzekerd is voor schade zoals brand etc.
Benieuwd naar jouw kansen als starter?
Aarzel niet om contact op te nemen met onze ervaren hypotheekadviseurs, Rob Kuiters of Wouter Roepel. Bel 050 – 311 30 30 of stuur ons een WhatsApp berichtje. Meestal heb je binnen een uur van ons een reactie.
- Flexibel: Telefonisch, online of op kantoor
- Inzicht in je financiële mogelijkheden als starter
- 100% onafhankelijk hypotheekadvies